Ontwaken

Persoonlijke ontwikkeling staat voor de ontwikkeling van jouw zelfbewustzijn, identiteit, talenten en het benutten van jouw potentieel. Deze ontwikkeling kan je toepassen in elk aspect van jouw leven: carrière, jezelf, gezondheid, relaties, etc.
Zainha vindt jouw persoonlijke ontwikkeling zeer belangrijk en die van alle andere vrouwen die opzoek zijn naar vooruitgang.
Waarom is dit zo belangrijk? Dat kom je nu te weten!

Kom dichter bij jezelf

Persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop je jezelf leert kennen. Dit gaat over jouw talenten, identiteit, zelfbewustzijn, potentieel, en het realiseren van jouw dromen. Door je bewust te worden van jezelf, kom je steeds dichter bij jouw kern. Zo kan je blijven groeien en jezelf ontwikkelen.

Maar, hoe begin je daarmee? Er zijn een aantal technieken die we kunnen aanraden voor jou:

 • de bucketlist;
 • de SWOT-analyse;
 • maak SMART doelstellingen.

De bucketlist

De bucketlist, een lijst van dromen en doelen die je absoluut wilt bereiken voor je sterft. Denk aan de dingen die jou gelukkig maken. Probeer ook te denken aan dingen die je absoluut niet wil bereiken. Droom je ervan om je eigen zaak te starten? Wil je verhuizen naar het buitenland? Of, wil je graag die droombaan? Ga er dan voor! Giet alle positieve en negatieve in de ultieme bucketlist voor jou. Zo kom je stilletjes dichter bij jouw ultieme doelstelling. Niets is te gek!

 

De SWOT-analyse

Een SWOT-analyse is een marketingterm waarbij bedrijven hun sterktes (strengths), zwaktes (weaknesses), kansen (opportunities) en bedreigingen (threats) bepalen. Maar, dit kan je ook perfect opstellen voor jouw persoonlijke ontwikkeling! Zo moet je jouw SWOT-analyse invullen:

 • Sterktes: jouw talenten, wat maakt je uniek?
 • Zwaktes: wat zou je willen verbeteren?
 • Kansen: carrièrekansen, persoonlijke kansen,...
 • Bedreigingen: wat staat in de weg van jouw persoonlijke ontwikkeling?

 

Maak SMART doelstellingen

Doelen nastreven is het mooiste van persoonlijke ontwikkeling. Het gevoel dat je iets bereikt hebt, is het mooiste gevoel dat er is. Maar, onbereikbare doelen lossen niets op. Daarom moet je jouw doelstellingen SMART maken. Dit staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. SMART doelstellingen geven jou een duidelijke richting en een eindpunt. Zo zijn jouw doelstellingen makkelijker begrijpelijk en kan je ze makkelijk bereiken.

Stel, je wilt een eigen zaak starten en je wilt dit SMART formuleren. Dan kan je het op deze manier doen:

 • Specifiek: welk soort zaak wil je opstarten?
 • Meetbaar: hoe zou jouw ideale plek eruitzien?
 • Acceptabel: wil je echt een zaak?
 • Realistisch: zijn er al winkelpanden te huur? Heb je genoeg geld?
 • Tijdsgebonden: wanneer wil je een zaak starten? Wat is jouw deadline.

 

Goed voor de mentale gezondheid

Persoonlijke ontwikkeling brengt je dichter bij wat je gelukkig maakt. Gelukkig zijn zit ook vaak in de kleinste dingen. Dankbaar zijn voor wat je hebt is de basis van puur geluk. Persoonlijke ontwikkeling kan ook zorgen voor meer zelfvertrouwen. Wanneer je weet wat je kan en waar je naartoe wilt, ga je sterker in je schoenen staan. Twijfels en angsten verdwijnen als sneeuw voor de zon! En, telkens als je een doel behaalt, krijg je weer die extra positieve boost.

Mentale gezondheid gaat ook samen met fysieke gezondheid. Wanneer je fit voelt, krijg je meer werk voor elkaar en presteer je beter. Studies hebben aangetoond dat fysiek sporten kan gebruikt worden als therapie tegen depressie. Dat komt doordat je tijdens het sporten een doel stelt voor jezelf. Wanneer je dat doel bereikt hebt, geeft je dat voldoening. En, wordt het stofje “endorfine” aangemaakt, het gelukshormoon.

Wil je jouw gezondheid verbeteren? Lees dan deze blogpost (link naar blogpost 3)

 

Haal meer uit jouw prestaties

Door meer inzicht te krijgen in wie je bent en waar je naartoe wilt gaan, kan je bewuste stappen zetten in je ontwikkeling van je carrière. Het is belangrijk dat je jouw talenten benut tot het uiterste. Dankzij jouw SWOT-analyse kan je dit perfect inschatten! Zo kan je bij elk sollicitatiegesprek jezelf beter presenteren. Hoe meer je met jouw persoonlijke ontwikkeling bezig bent, hoe makkelijker je prioriteiten kunt stellen. Als jouw doelen helder zijn, is het makkelijker om taken voor jezelf op te stellen. En, als je jouw sterke eigenschappen kent, krijg je ook meer concentratie en focus. Zo word je ook steeds beter in het weerstaan van afleidingen.

Daarnaast krijg je ook meer motivatie. Je moet en zal jouw doelen nastreven. Je wilt actie, want anders heb je geen resultaten. Focus ook niet zo veel op het einddoel, maar werk stap per stap. Zo kan je jouw motivatie behouden om dichter te komen bij jouw eindbestemming.

Komt er geen schot in de zaak? Dat is geen probleem en neem dan een stap terug. Neem tijd om alles goed op een rijtje te zetten. Ontspan en alles komt goed!

 

Communiceer beter met anderen

Persoonlijke ontwikkeling maakt je bewust van je gedrag. Wanneer voelde ik mij ongemakkelijk? En, waarom voelde ik mij ongemakkelijk? Denk aan manieren om negatieve gevoelens in de toekomst om te zetten in positieve gevoelens. Wees ook bewust van jouw lichaamshouding. Wij communiceren namelijk voor 50% met onze lichaamstaal. Zorg voor een open lichaamstaal en je zal zien dat je makkelijker contact zult leggen. En, met een gezonde dosis aan zelfvertrouwen kunnen jouw sociale vaardigheden ook meegroeien.

 

Zeg ‘ja’ tegen persoonlijke ontwikkeling!

Wil je er al meteen invliegen? Dan kan je eens bladeren in onze guide ‘111 tips om je persoonlijke ontwikkeling een kickstart te geven’. Hiermee kan je zeker jouw persoonlijke ontwikkeling een kickstart geven. En, zo kan je ook onze leuke nieuwsbrief volgen! Daarnaast kan je ook in onze cursussen catalogus bladeren voor jouw ideale cursus.

Z A I N H A