Balans in je leven

Iedereen streeft naar balans in hun leven. Want iedere dag komen er duizenden prikkels op je af en vaak weet je niet waarom je uit balans bent geraakt.

 

Maak kennis met de Zainha Flow, zes pijlers (basisbehoeften) die zorgen voor balans in jouw leven. Deze zes pijlers zijn:

  • gezondheid;
  • geluk;
  • liefde en relatie;
  • rijkdom;
  • spiritualiteit;
  • zelfreflectie;

Wat houden deze pijlers in? En, hoe zorgen deze pijlers voor balans? Dat leggen wij hier uit!

Gezondheid

Door je lichaam gezond te houden, geef je ook een positieve boost aan jouw geest. Dat komt doordat je tijdens het sporten een doel stelt voor jezelf. Wanneer je dat doel bereikt hebt, geeft je dat voldoening. En, wordt het stofje “endorfine” aangemaakt, het gelukshormoon. Endorfine verlaagt ook jouw stress en daardoor slaap je beter!

Deze pijler omvat ook jouw levensstijl. Hoe ziet jouw levensstijl eruit? Ben je een ochtendmens of een avondmens? Hoe ziet jouw dag eruit? Wat eet je op een dag? Al deze factoren en meer beschrijven jouw levensstijl. Een levensstijl verschilt van mens tot mens. Maar is het belangrijk om jouw ideale levensstijl met kleine stapjes in te zetten. Zo houdt je het langer vol. 

Lees hier (link blogpost 3) onze blogpost over hoe je jouw gezondheid kan verbeteren.

 

Geluk

In de vorige blogpost (link blogpost 1) hebben we al verteld waarom de pijler geluk belangrijk is. Onze mentale gezondheid staat in lijn met onze fysieke gezondheid. Wanneer we pijn voelen, voelen we ons slecht. Dit kan ook in de omgekeerde richting. Wanneer men zich niet lekker in hun vel voelt, is het lichaam kwetsbaar voor ontstekingen. Maar, hoe zorgt gelukkig zijn voor balans?

Neem bijvoorbeeld voldoende rust en tijd voor jezelf. Je zintuigen worden constant gestimuleerd door prikkels en sociale contacten. Daardoor raken je zintuigen verlamd en merk je niet wanneer jouw leven uit balans is. Door stil te staan bij je doelen en verwachtingen zal je meer bewustwording ontwikkelen. Wees hierbij niet te streng voor jezelf, dit is overigens een valkuil. Door te hoge doelen te stellen kan je geluksgevoel afnemen. Beloon jezelf ook als er een klein stapje is gemaakt in plaats van een grote. Zelfs als er helemaal geen stap is gemaakt mag je trots zijn dat je sowieso in de goede richting zit doordat je het blijft proberen. 

 

Liefde en relaties

De pijler liefde en relaties gaat over de connectie met de mensen om jou heen en jezelf. Mensen zijn evolutionair kuddedieren. Wij willen altijd in verbinding staan met anderen. Warme contacten leggen laden onze batterijen op en zorgen voor geluk. Daarom is het belangrijk dat we omringd zijn door mensen die ons die liefde en warmte geven. ‘Goed omringd zijn’ kunnen we bepalen door deze vier vragen te stellen:

  • bij wie vind je steun?
  • hoe beteken jij iets voor anderen?
  • hoe beteken jij iets voor jezelf?
  • waar ben je dankbaar voor? Vooral het uiten van deze gevoelens is hierin belangrijk.

Verbinding met jezelf, of zelfliefde, is ook zeer belangrijk. Zo ga je uit van jouw eigen kracht en jouw kwaliteiten. Zelfliefde voelen is niet altijd gemakkelijk, maar er zijn veel eenvoudige manieren om dit aan te wakkeren. Wees dankbaar met wat je hebt en accepteer dat je sommige dingen niet kan veranderen.

Rijkdom

Controle hebben over je financiële situatie wil iedereen. Dit zorgt ook voor balans in jouw leven. Een gezonde money-mindset kan jou daarbij helpen. Ga van armoede denker naar leven in overvloed. Daarnaast wil iedereen ook graag hun droombaan tegenkomen. Heb je al eens nagedacht over wat die baan zou zijn? Dit betekent dat je doelgericht jouw dromen realiseert. Of, wil je liever doorgroeien in jouw baan? Dit kan zeker! Creëer nieuwe kansen voor jezelf. Vraag aan een collega met jouw voorbeeldfunctie voor feedback op jouw prestaties. Zo weet je meteen waaraan je moet werken. Wees ook voldoende nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Zo blijf je jouw skills verbeteren en word je beter in je functie.

 

Spiritualiteit

Oeroude tradities geven een diepere betekenis aan het leven. Je zen voelen en de chaos in jouw hoofd doen verdwijnen zal je balans geven. Haal kennis uit 5000 jaar denken. Al ver voor ons hebben mensen het hoe en waarom van het leven beschreven en sluiten hier vele oefeningen, trainingen en meditaties op aan. Yoga is een goed voorbeeld en enorm populair. Studies hebben aangetoond dat yoga effectief werkt en goed voor je is. Is yoga niet jouw ding? Dan is er veel meer wat je kan ontdekken.

Disconnect jezelf van de wereld rondom jou. Leg je smartphone, computer, tv, tablets en radio eventjes aan de kant. Jouw smartphone is voornamelijk de grote boosdoener van zoveel prikkels. Neem de tijd om even offline te gaan en wandel door je buurt. Pak een goed boek erbij of speel een gezelschapsspel met de mensen om je heen. Je zal je beter voelen en zelfs beter slapen!

 

Zelfreflectie

De pijler zelfreflectie zorgt zeker voor balans in jouw leven. Dit gaat over het ontdekken van wat er diep van binnen in jou zit. Leer jezelf kennen, bouw eigenwaarde op en vind je ware potentieel. Leer vertrouwen op je intuïtie en vaar op je innerlijke kompas. Zo kom je ook stap voor stap dichter bij jouw ideale baan.

Dit kan natuurlijk op de manieren die wij hebben uitgelegd in deze blogpost (link naar blogpost 1).

 

Zeg ‘ja’ tegen persoonlijke ontwikkeling!

Wil je er al meteen invliegen? Dan kan je eens bladeren in onze guide ‘111 tips om je persoonlijke ontwikkeling een kickstart te geven’. Hiermee kan je zeker jouw persoonlijke ontwikkeling een kickstart geven. En, zo kan je ook onze leuke nieuwsbrief volgen! Daarnaast kan je ook in onze cursussen catalogus bladeren voor jouw ideale cursus.

 

Z A I N H A