Jouw gezondheid verbeteren wordt makkelijker met deze eenvoudige tips.

cursussen gezonde voeding

Gezondheid is een zeer belangrijke factor voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat je de energie krijgt die nodig heb om verder te groeien. Hoe verbeter je jouw gezondheid? Welke levensstijl past het beste bij jou? En, zijn er een aantal tips die wij kunnen geven? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Werk aan een gezond lichaam

Algemene gezondheid kan wonderen doen voor jouw lichaam en geest. Door je lichaam gezond te houden, geef je direct een positieve boost aan jouw geest. Deze twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Als je tijdens het sporten een doel stelt voor jezelf, en wanneer je dat doel bereikt hebt, geeft je dat voldoening. En wordt het stofje “endorfine” aangemaakt, het gelukshormoon. Endorfine werkt als pijnonderdrukker, is weerstand verhogend, zorgt voor een geluksgevoel en vermindert het stress. Endorfine zorgt er ook voor dat je beter slaapt! 

Ken je het gevoel dat je altijd moe bent? Dat je levenslust uit je wordt gezogen? Dit is een teken dat jouw lichaam beweging nodig heeft. Dagen lang stilzitten heeft een enorm groot effect op jouw gezond. Deze nadelen zijn niet mis, denk aan ontwikkeling van depressies, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, overgewicht en een hoge bloeddruk/hoge cholesterol. Wist je dat wanneer je zit je slecht 1/3 van de energie verbruikt dan wanneer je bewegingsloos rechtop staat? Heb je een zittend beroep? Van af en toe rechtstaan en wandelen krijgt jouw lichaam weer die positieve boost. 

Studies hebben ook aangetoond dat sporten een goed medicijn is tegen neerslachtigheid of zelfs milde depressies! Dit gaat dan meer over cardiotraining. Als men drie keer per week 30 tot 45 minuten sport op de juiste intensiteit, zullen jouw klachten verminderen. Door deze cardiotrainingen zal ook het uithoudingsvermogen verbeteren en wordt je minder snel moe van inspanningen. Sporten heeft natuurlijk ook voordelen op de langere termijn zoals minder kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. 

 

Verhoog jouw energieniveau

Een gezonde levensstijl is enorm van belang voor jouw verdere persoonlijke ontwikkeling. Hoe hoger jouw energieniveau, des te meer positieve energie je aantrekt. Als je fitter bent, zal je dit ook uitstralen. Je omgeving zal het merken. 

In de ochtend en middag drinken we graag een kopje koffie, dit geeft je een tijdelijke energie boost. Maar als je veel koffie drinkt, put het je nieren uit en zorgt het voor een algemeen lager energieniveau. Dus, af en toe koffie drinken kan zeker geen kwaad. Suiker is ook een tijdelijke energiebron. Maar, eigenlijk verzwakt jouw lichaam en neemt het jouw energie weg. Natuurlijke suikers daarentegen, zoals in fruit, geven jou wel de juiste energie!. 

Met de onderstaande tips verhoog je ook jouw energieniveau:

  • Drink twee liter water per dag. Zo voed je jouw cellen en houd je ze in beweging.
  • Start jouw ochtend met 10 minuten bewegen. Hiermee verbind je lichaam en geest en maak je endorfine aan.
  • Douche elke dag koud af. Een koude douche zet je meteen 'aan' of op 'scherp'! Plus zorgt het voor een beter humeur!
  • Eet een voedzaam ontbijt. Ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.

Door dit elke dag te herhalen zal jouw energieniveau de lucht in gaan!

 

Creëer jouw ideale levensstijl

Een levensstijl kan invloed hebben op jouw mentale en fysieke gezondheid. Bijna 20% van de Nederlanders krijgt ieder jaar een psychische stoornis. Dat is meer dan 1,8 miljoen mensen! En, slechts één derde hiervan ontvangt daadwerkelijk hulp en een diagnose. Regelmatig hebben deze mensen een ongezonde levensstijl. Tekort aan beweging, stress, slaaptekort, ongezonde voeding, noem maar op. Jouw levensstijl verbeteren heeft dus effectief een positief effect op jouw fysieke en mentale gezondheid. 

Jouw ideale levensstijl is verschillend van iedereen. Dit gaat over verschillende aspecten: vrouw of man, leeftijd, werk en privéleven, liefde en relatie,... Sommige mensen zijn workaholics en andere zijn ongehaast en willen genoeg tijd voor hunzelf. 

Bij het vinden van jouw ideale levensstijl is het belangrijk om te weten hoe jouw levensstijl eruit ziet. Stel jezelf de vragen ‘Hoe laat sta ik op?’, ‘Wat doe ik met mijn dag?’ 'Welke doelen wil ik bereiken'?. Breng dit voor jezelf in kaart. En "Keep in mind" dat het bereiken van jouw ideale levensstijl niet over een dag ijs gaat. Wel belangrijk is, dwing jezelf niet gelijk in allerlei diëten en zware trainingen maar bouw dit rustig op voor jezelf. Het moet ook leuk blijven! Met elke dag een paar kleine aanpassingen maak je al een enorm verschil. Je zult het hierdoor ook beter vol kunnen houden.

 

Eet gezonde voeding

Uiteraard draagt gezonde voeding bij aan jouw gezondheid. Toch kiezen we ook net iets te vaak ongezonde snacks te eten. Daarom leggen we graag nog eens uit waarom gezond eten zo belangrijk is. De voedingswaarde onder beschreven mag je niet missen in je dagelijkse voeding.

De eerste categorie is fruit en groenten. Zij zijn namelijk rijk aan antioxidanten. Dat is een verzamelnaam voor de stoffen vitamine E en C. Antioxidanten beschermen weefsel en DNA tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schadelijk zijn voor onze cellen en weefsel. Daarnaast kunnen fruit en groenten ook hart- en vaatziekten voorkomen zoals bananen.

De tweede categorie is gezonde vetten. Gezonde vetten kan men verdelen onder 3 subcategorieën zoals de omega 3,6 en 9 vetzuren. De gezonde vetten kan je vinden in vis, noten, natuurlijke oliën en zaden. Daarnaast bevatten avocado’s ook deze gezonde vetten. Gezonde vetten hebben veel voordelen zoals hart- en vaatziekten bestrijden, cholesterol verlagen, verbranden van lichaamsvet, en nog meer. Als laatste draagt biologische voeding en veel water of groene thee drinken bij aan een goede gezondheid.

 

Wordt gezonder met ons!

Wil je er al meteen invliegen? Dan kan je eens bladeren in onze guide ‘111 tips om je persoonlijke ontwikkeling een kickstart te geven’. Hiermee kan je zeker jouw persoonlijke ontwikkeling een kickstart geven. En, zo kan je ook onze leuke nieuwsbrief volgen!

Daarnaast kunnen wij ook deze cursussen aanbieden voor jou. Laat je onderdompelen in onze gezonde wereld. Zo kan je jouw leven een positieve boost geven.

 

Liefs,

Z A I N H A 

 


«   »